ABC-ul disciplinei

Multi parinti gasesc impunerea disciplinei a fi foarte complicata, mai ales din frica de a nu se dovedi mult prea drastici si sa inhibe astfel personalitatea copilului. Fara disciplina insa este foarte dificil sa te descurci. Si noi, oamenii maturi, respectam fel de fel de reguli, altfel nu am putea functiona in societate.

Daca esti nesigur in ce fel ar trebui sa impui disciplina fara sa exagerezi, atunci poti urma cateva idei in functie de care sa te ghidezi:


Ferminate inca de la inceput

Este bine ca imediat ce ai observat un comportament care nu este in regula sa il numesti si sa atragi atentia copilului sa se opreasca. Este foarte posibil sa nu te asculte. Mai spune-i inca o data stand la nivelul sau, astfel incat sa fii sigur ca te aude si dezvoltand un pic idee – de ce ceri ceea ce ceri, ce se poate intampla daca nu te asculta. Daca te ignora nu este momentul sa te repeti, ci sa intervii – fie indepartezi obiectul, fie indepartezi copilul din situatia respectiva.

Sigur ca este posibil ca raspuns sa primesti o reactie de suparare din partea copilului. Insa nu iti bazezi deciziile pe reactiile lui. Pana la urma si tu faci o gramada de lucruri care nu iti convin fara sa iti smulgi parul din cap. Si asta trebuie sa invete si copiii.

Invata-l pe copil sa negocieze

Foarte putine sunt situatiile cotidiene care nu se pot rezolva prin discutii. Si este bine sa il inveti pe copil sa apeleze la tehnicile de negociere, astfel incat sa ajunga la compromisuri. In acest fel ii vei obtine mult mai usor acordul si ii va creste stima de sine, ajungand sa fie mai responsabil pentru ceea ce se intampla.

Vorba dulce mult aduce

Nu are niciun rost sa agravam conflictul si mai tare punand copilul in situatia de a nu gasi o solutie. Daca, de exemplu, ii spunem ca este rau, atunci el nu mai are ce face pentru a indrepta ceva. Daca ii spunem insa ca un anumit comportament este rau, atunci capata libertatea de a nu-l repeta.

In cazul unui conflict adu in discutie si cum se simte fiecare si indeamna copilul sa isi ceara scuze, sa multumeasca si sa propuna/sa accepte o solutie pentru viitor.
Daca simti ca ti-ai pierdut rabdarea, atunci ia si tu o pauza de 5 minute ca sa te linistesti. Pe baza furiei nu mai ai cum sa mai educi pe cineva.

Photo by Jon Flobrant on Unsplash

Adauga comentarii!