Cand sunt mici, pana la varsta scolara, copiii au in permanenta nevoie de prezenta noastra. Nu numai din punct de vedere fizic, ci si emotional. Dar trebuie sa ii incurajam sa aiba si momentele lor de independenta, in care se descurca singuri. Ele sunt bune atat pentru dezvoltarea lor, cat si pentru linistea noastra. Dar cum sa le obtinem? Incurajandu-l pe copil sa se joace singur.
Ce jucarii sunt recomandate
Cele mai potrivite jucarii sunt cele care incita imaginatia si duc la jocuri de rol: papusi, figurine, blocuri de constructie, masinute, seturi de bucatarie. Este vorba de jucarii simple, fara lumini si sunete.
Intrucat se stie ca jucariile vazute des nu ii mai atrag pe copii, o rotatie a jucariilor este binevenita. Ascunde unele jucarii pentru a le pune la indemana copilului peste un timp, cand a uitat de ele.
Activitatea artistica este la randul ei foarte potrivita pentru joaca independenta. Asta presupune, la alegere, creioane colorate, acuarele, plastilina si nu numai. Lasa-l pe copil sa exploreze modul in care sa le foloseasca.
Cum sa il convingi pe copil sa se joace singur
Aranjeaza un colt pentru joaca independenta. De exemplu, poate sa aiba o masuta cu tot ceea ce este necesar pentru desenat si pictat. Este foarte posibil sa il vezi pe copil ca alege singur sa se implice intr-o astfel de activitate.
Include joaca independenta in programul vostru zilnic. Poate cand tu trebuie sa pragatesti masa de pranz. Desi este posibil sa profiti de el si pentru a te relaxa citind o carte.
Chiar daca se joaca singur, cel mai probabil copilul va dori sa fie tot langa tine. Si asta este in regula, incurajeaza-l sa faca lucrurile care il intereseaza, fara sa te implice, chiar daca sunteti in aceeasi camera.
Photo by Sandy Millar on Unsplash