Cel mai mult in ceea ce priveste comunicarea, la varste mici, copilul invata de la parintii sai. Este un proces natural, prin care el observa si apoi aplica la propriile circumstante.
Daca vrei sa ai un control asupra acestu proces iti spunem cateva lucruri pe care sa le urmaresti:
Contactul vizual
Atunci cand comunici cu copilul tau formeaza un contact vizual. Este mai simplu daca te lasi la inaltimea lui. Astfel va intelege sa ignore ceea ce este in jur si sa iti acorde tie atentie, asa cum acorzi si tu lui.
Limbajul corporal
Postura corpului este la fel de importanta in comunicare. Este bine sa stai cu corpul indreptat spre el, sa nu ai obiecte intre voi si sa ai o postura deschisa, de exemplu, fara brate incrucisate.
Abilitati de ascultare
A asculta este mai mult decat sa astepti sa termine de vorbit. Inseamna sa te asiguri ca ai inteles ce spune. Poti face asta sumarizand, punand intrebari, cerand informatii mai detaliate, daca este posibil.
Rabdare
Este important sa nu te grabesti si sa ii acorzi timp copilului sa invete sa se descurce singur. Dar inainte explica-i tu, pe pasi, ce are de facut. Tine explicatiile cat mai simple si nu te axa decat pe un singur lucru o data.
Oportunitati
Pentru a imbunatati copilului abilitatile de comunicare trebuie sa ii oferi situatii in care sa o faca. De exemplu:
- sa te observe atunci cand interactionezi direct cu alti adulti
- sa se joace cu alti copii, ceea ce ii da posibilitatea sa negocieze, sa treaca peste conflicte, sa inteleaga punctul celuilalt de vedere
- sa se joace cu tine jocuri de rol pe care le poti alege astfel incat sa fiti pusi in situatii diferite care necesita comunicare
Photo by Charlein Gracia on Unsplash