Intarcarea

Procesul de intarcare incepe prima data atunci cand copilul primeste mancare si din alte surse decat sanul – fie ca vorbim despre un biberon sau banana pisata dintr-un castronel. Cu alte cuvinte, intarcarea este inlocuirea treptata a alaptarii cu alte alimente si moduri de hranire.

Din punct de vedere medical, cu cat copilul este mai mic ca varsta, cu atat are mai multa nevoie de lapte de la san, mai ales daca a fost nascut prematur situatie in care beneficiile laptelui matern pot fi mult mai mari decat in cazul copilasilor nascuti la termen.


Este recomandat ca in primele 6 luni dupa nastere doar sa se alapteze copilul, iar pana la 1 an alaptatul sa fie combinat cu alimente solide. O alaptare mai indelungata tine de tine si de copilil tau, cat vreti fiecare sa continuati. Si, in final, inceperea procesului de intarcare este o decizie personala pe care o vei lua tu cand vei considera de cuviinta.

Uni copii dau semne singuri cand sunt gata sa renunte putin cate putin la san, cautand si gasind interesante si alte surse de hrana. Acest lucru iti usureaza treaba, dar sunt si situatii in care tu va trebui sa initiezi procesul. Cand intarcarea este doar ideea ta, nu si a micutului, atunci aceasta necesita timp si rabdare. Situatiile variaza de la copil la copil, depinzand atat de varsta, dar si de cat de repede se adapteaza copilul la schimbari.

Deci ia lucrurile treptat, incet, indiferent de varsta copilului. O intrerupere brusa a alaptatului poate fi traumatizanta pentru cel mic si problematic pentru tine – infectii. Asa ca un week-end departe de copil nu este o idee buna pentru a incheia alaptarea.

Este posibil ca in timpul intarcarii sa va simtiti sanii umflati. Aplicati comprese reci pe sani. Acestea ajuta la reducerea umflaturilor si a disconfortului.

Iata cateva metode care v-ar putea ajuta in procesul de intarcare:

  • Asigura-te ca micutul primeste suficienta hrana din alta parte. Daca majoritatea caloriilor necesare si le lua din laptele de la san, intarcarea insemna ca-i va fi foamne mai ales daca nu s-a obisnuit cu alte alimente si asta inseamna frustrare pentru copil. Ajuta-l sa descopere alimentele solide si invata-l sa se bucure de ele.
  • Sari peste unul dintre momentele in care alaptezi. Vezi ce se intampla daca ii dai un biberon sau o cana de lapte in schimbul sanului. Ca subsituent, ii poti da lapte matern pe care l-ai muls inainte, lapte praf pentru copii sau lapte de vaca (acesta din urma doar daca bebelusul are cel putin 1 an). Reducand din numarul momentelor in care alaptezi treptat, pe parcursul a catorva saptamani ii da micutului posibilitatea sa se adapteze. Si proviziile tale de lapte se diminueaza in felul asta tot treptat, fara a-ti lasa sanii umflati si fara a mai cauza mastita.
  • Scurteaza timpului de alaptat – incepeti prin reducerea timpului pe care copilul il petrece la san: daca in mod normal sta 10 minute, incercati 5 minute. In functie de varsta lui, urmati alimentarea cu o gustare sanatoasa, cum ar fi mere neindulcite sau un pahar de lapte ori lapte praf. (Inca o data, copiii mai mici de 6 luni nu sunt inca pregatiti pentru alimente solide).
  • Acopera-ti sanii – vederea sanilor declanseaza automat dorinta de alaptare a copilului. Acesta situatie poate dura cel putin un an dupa intarcare, uneori chiar mai mult. Deci nu este indicat sa porti toputi decoltate, rochii, bluze decupate in jurul sanilor.Si nu va ingrijorati, va trece si acest moment, nu va trebui sa va acoperiti pentru totdeauna.
  • Evitati sa-l alaptati dupa fiecare cazatura / lovitura. Cei mici doresc de obicei sa suga dupa ce se ranesc. Asa se calmeaza si-si controleaza sentimentele. In schimb, atunci cand se intampla asta mai bine empatizati cu el („Doare, intr-adevar!”). In felul acesta il invatati sa-si experimenteze durerea si sa o exprime prin lacrimi. Daca zice sau da semne ca vrea sa suga, il poti amana cu cateva minute, pana va uita. Facand acest lucru, micutul va invata ca si lacrimile pot sa vindece.

Luati in considerare amanarea intarcarii daca:

  • Te ingrijoreaza alergenii. Cercetarile arata ca laptele matern dat copilului pana pe la 6 luni il fereste sau amana aparitia eczemelor.
  • Copilul nu pare ca se simte foarte bine – daca micutul este bolnav sau incep sa-i apara dintisorii, amana intarcarea pana situatia se imbunatateste. Acelasi lucru se plica si asupra ta: daca nici tu nu te simti foarte bine, amana intarcarea. Tranzitia se face mult mai bine si mai rapid daca ambii sunteti sanatosi si intr-o stare buna.
  • In casa / familie are loc o schimbare majora – evitati intarcarea intr-o perioada de schimbari majore la domiciliu. Daca familia ta s-a mutat recent sau ceva nou a aparut la orizont, asteapta pana lucrurile se calmeaza si situatie nu mai e stresanta.

Cat dureaza intarcarea?

In functie de modul de abordare, intarcarea ar putea dura zile, saptamani sau luni. Amintiti-va, totusi, ca grabirea procesul de intarcare ar putea fi suparator pentru copilul dumneavoastra si pot aparea probleme si pentru dumneavoastra legate de sani si umflarea acestora.

Alaptarea este o activitate intima, a ta cu copilul tau. E posibil si sa te incerce sentimente mixte cand vine vorba sa renunti la alaptat. Dar abordarea treptata si oferirea dragostei si afectiunii din plin poate face tranzitia mai usoara pentru micut.

Adauga comentarii!