Sa fim realisti: bebelusii nu iti vor da feedback-ul dupa care tanjesti tu, avand in vedere noptile nedormite, catecelele cantate, grija purtata, munca istovitoare. Dar incepeti sa va cunoasteti putin cate putin si legatura dintre voi sa se solidifice, iar daca asta nu e declaratie de dragoste atunci…
Ei inca nu au invatat sa vorbeasca, dar sunt mai multe modalitati prin care acestia iti dau de inteles ca te prefera pe tine inaintea oricui:
- Contactul vizual – Stii acele momente in care cel mic pare ca se pierde in ochii tai? Asta e un semn ca te place si ca vrea sa te cunoasca mai bine.
- Rasul – nu e nimic mai imbucurator si vesel ca rasul de copil, al copilului tau. Si chiar daca pot fi multi cei care il fac pe micut sa rada, nimeni nu-l cunoaste ca tine. Tu stii unde sa-l atingi, unde sa-l gadili usor ca sa rada, ce ii place. Dupa un timp chiar copilasul va rade singur anticipat atunci cand te apropii de piciorusele lui, de exemplu. Asta e conexiune adevarata!
- Se intoarce spre tine – stiai ca bebelusii pot auzi sunete inca din burtica, de cand au 20 de saptamani? Si ca bataile inimii incetinesc atunci cand isi aude mama vorbind din burtica? Chiar inainte de nastere, vocea ta este un sunet confortabil, linistitor pentru copilul tau. De aceea cand vorbesti, el se intoarce spre tine, pentru ca te recunoaste.
- Isi ridica mainile in aer ca sa il iei in brate. Multi bebelusi adora sa fie tinuti in brate, dar de-abia pe la 6 luni capata abilitatea fizica si cognitiva pentru a solicita acest lucru. Asa isi arata increderea si faptul ca isi adora parintii. Si asta poate fi de ajuns mai ales intr-una din zilele alea grele si incordate. Iti face instant inima sa se topeasca.
- Se lumineaza atunci cand intri in camera – in jurul varstei de 6 luni copilasii sunt capabil sa faca diferenta intre persoanele bune, cele mai bune si cele mai minunate de pe planeta (tu si partenerul tau, bineinteles). Copilasul tau poate fi tinut in brate de o buna prietena si sa-i fie bine, dar cand vei intra tu in camera va deveni fericit si se va intoarce spre tine. Practic bebelusii fac diferenta intre persoanele fata de care se simt atasati, familiare in comparatie cu celelalte fata de care nu simt acest atasament, dar pe care nici nu le displac.
- Isi deschid guritele – copilasul crede ca mirosi extraordinar… bine, poate crede asta despre laptele matern. Studiile insa au aratat ca bebelusii isi pot recunoaste mama chiar si numai dupa mirosul laptelui. Si mirosul tau, chiar daca exista alte persoane care miros placut, il face sa se simta in siguranta, confortabil.
- Cand se teme sa ramana fara tine – asta nu e o imagine prea placuta, dar atunci cand pleci cateva minute din camera si il lasi cu o alta persoana, incepe sa planga, iar aceste plansete demonstreaza ca ii lipsesti, ca te vrea acolo, ca te iubeste
- Gangureste si murmura – la scurt timp dupa primul zambet, de obicei pe la varsta de 2 luni, copilasul va incerca sa discute cu tine. Nu te gandi ca acesta discutie se va asemana in vreun fel cu cele pe care le ai cu prietenele tale, dar te va binedipune si pe el la fel. Acest gangurit este mai mult respiratia unor vocale diferite, dar daca si tu ii raspunzi la fel, cu alcelasi tip de zgomote, ati putea incepe o „conversatie”.
- Explorarea imprejurimilor. Pe masura ce cresc, acestia incep sa fie curiosi si se tarasc peste tot. Dar ai observat ca oriunde s-ar duce, de cele mai multe ori, daca nu mereu se intoarce la tine? Asta e dragostea.