Te gandesti sa renunti la patutul de bebelus si sa obisnuiesti copilasul sa doarma intr-un pat fara bare? Este de inteles de ce aceasta tranzitie nu ti se pare chiar atat de usor de facut. De aceea, adunand idei din experienta altor parinti care au trecut prin asta, iti sugeram la ce ai putea sa fii atenta.
Cand se renunta la patul de bebelus?
De obicei, majoritatea parintilor incep aceasta tranzitie atunci cand copilasul este in proces de a renunta la scutecele de noapte. Si asta pentru a le usura accesul la olita.
Ce fel de patut sa alegi?
Cel mai bine este sa nu alegi un pat care este inalt, astfel incat copilul sa se dea cu usurinta jos din el. Ai grija, daca il plasezi langa perete, sa nu existe vreo posibilitate sa cada intre perete si pat. Ar fi perfect daca patul ar avea o forma partiala de grilaj, astfel incat sa nu cada din pat in timpul somnului.
Masuri de siguranta
Tine cont de faptul ca acum copilasul este liber sa mearga prin casa oricand isi doreste si nu numai cand il supraveghezi tu. Ceea ce inseamna ca trebuie sa iei masuri de siguranta:
- sa nu aiba acces la lucruri fierbinti
- sa nu aiba acces la ferestre
- sa nu aiba acces la scari
- sa nu fie puse la indemana lucruri pe care le poate inghiti sau pe care le poate rasturna
Obisnuirea cu noul pat
In general copiii sunt foarte entuziasmati de ideea ca de acum sunt mari si fac lucruri de oameni mari. Asa ca lauda aceasta evolutie din toata inima si indeamna-i si pe ceilalti din familie sa admire noul pat.
Pentru o tranzitie mai usoara pastreaza lucrurile de care copilul este atasat, precum cearceafurile sau o paturica.
Este posibil ca rutina inainte de somn sa fie un pic mai lunga, intrucat copilul poate parasi patul oricand doreste, insa ramai ferma si calma, in privinta impunerii orei de culcare.
Photo by Filippa Kiefer on Unsplash