Viata cu gemeni

Cand vei ajunge acasa de la spital cu gemenii, este de la sine inteles ca te vei simti coplesita. Sansele ca bebelusii sa fie mai mici in dimensiune si greutate decat un singur copil sunt mari, ceea ce inseamna ca nevoile lor, in special cele legate de hrana vor fi mari, cel putin in primele saptamani. Ca sa-ti faci o idee, un copilas mananca la inceput cam o data la 3-4 ore, dar daca ai nasut gemeni, ei vor manca o data la 1 ora jumatate. Si trebuie sa fii atenta ca ei sa se hraneasca corespunzator, pentru ca, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, sarcinile multiple se declanseaza prematur, deci copilasii nu au inca foarte bine dezvoltati muschii care ii ajuta in hranire, sa suga la san.

Este adevarat ca gemenii iti produc o dubla bucurie, dar nu doar bucuria e cea care se dubleaza; mai e si efortul cel putin in prima perioada a vietii lor.


  • Fa-ti un program – si cu un copilas este greu, dar cu doi! Asa ca cel mai bine este sa ai un program cu toate activitatile care ii priveste pe cei mici. Ar trebui sa fie hraniti in acelasi timp, somnul sa fie la aceleasi ore pentru amndoi ca intr-un final sa se invete si sa se adapteze.
  • Vei fi obosita. Va urma o perioada in care nu prea vei avea parte de un somn continuu si neintrerupt de nimeni si de nimic, asa ca de fiecare data cand prinzi ocazia, odihneste-te. De asemenea, intensitatea emotiilor de a avea gemeni ar putea ca din cand in cand sa-ti trezeasca unele sentimente negative. Sunt firesti. Nu trebuie sa te simti vinovata. Majoritatea parintilor de gemeni le experimenteaza la un moment dat si simt ca nu fac cat ar trebui pentru confortul copiilor. Dar cum am zis, sunt sentimente temporare, cum vin, asa pleaca.
  • Cand vine vorba de alaptare, acum aveti doua gurite de hranit. Si da, poti la fel de bine sa-i hranesti pe amandoi in acelasi timp sau pe rand, unul la san, celelalt cu biberonul.
  • Nou-nascutii gemeni pot dormi, la inceput, in acelasi patut. Trecerea se face de obicei cand ei incep sa se rasuceasca si sa se rostogoleasca, trezindu-se unul pe celalalt. Dar in timp ce un patut este ok cand vine vorba de impartit, scaunelele de la masina si carucioarele e musai sa fie construite si alese pentru gemeni.
  • Durata concediului de maternitate – un raspuns rapid la o astfel de intrebare: cat mai mult timp, dar asta e in functie de mai multi factori: cat ti se permite, ce durata este favorabila tie si familiei tale, cat de pregatita te simti tu fizic si emotional, circumstante financiare si tipul de serviciul.
  • Exista posibiliattea ca gemenii sa se nasca cu ceva probleme respiratorii daca vin pe lume inainte de termen, caci plamanii lor nu au reusit sa se dezvolte suficient. Dar la fel de probabil se poate intampla ca doar unul din gemeni sa aiba acest gen de probleme.
  • Gemenii impart totul, chiar si infectiile si bolile. Daca unul dintre copii este racit sau se confrunta cu o infectie, oricat de banala ar fi, recomandat este sa-i separati pana cand situatia se remediaza. Poate ca nu sunt sanse de 100% ca bebelusul sanatos sa nu ia virusul, dar macar controlati intr-o oarecare masura situatia
  • Chiar daca gemenii seamana ca doua picaturi de apa, ei sunt diferiti. Incurajeaza aceste diferente si niciodata, dar niciodata nu-i compara unul cu celalalt. Majoriattea copiilor au propriile lor slabiciuni si puncte tari, iar gemenii nu fac o exceptie de la regula.
  • Sa-i separi din cand in cand este, de asemenea, o decizie inteleapta si recomandata, pentru ca astfel reusesc sa-si construiasca propriul grup de prieteni si ii ajuta ca pe viitor sa-si ia singuri deciziile. Deci uneori, tu ia un copil, partenerul tau pe celalalt si mergeti in parc, la joaca.
  • Chiar daca la inceput este de doua ori mai obositor sa ai gemeni, cu timpul, sa-i cresti devine din ce in ce mai usor: au in permanenta un partener de joaca si adorm si mai repede pentru ca nu sunt singuri.

Este de asemenea foarte important sa-i acorzi fiecarui copil in parte timp singur cu tine. Ei au nevoie sa stie ca sunt importanti si ca indivizi, nu doar ca un cuplu dragalas de gemeni. Vorbeste-le frecvent si la fel de frecvent citeste-le. Acest lucru poate preveni intarzierea dezvoltarii limbajului, situatie des intalnita in cazul gemenilor.

Adauga comentarii!