Adultilor le este atat de complicat sa se plieze pe tipul de somn al bebelusilor incat exista o intreaga literatura si nenumarate discutii privind acest subiect. Care este scopul lor? Sa il ajute pe parinte sa schimbe bebelusul astfel incat acesta sa doarma precum un adult.
Vi se pare un pic nerealist? Va marturisesc ca mie asa mi se pare. Mai realist mi s-ar parea sa se chinuie adultul sa isi schimbe propriile obisnuinte de somn decat invers. Avem prin urmare o problema reala – frustrarea si oboseala extrema a parintilor si o problema de abordare a situatiei. Si de aici se nasc fel de fel de frustrari care nu au cum sa imbunatateasca situatia. Noroc ca bebelusii cresc, asa ca scapam de problema. Dar parintii raman cu un gust amar ca nu s-au descurcat deloc, ca nu au fost parinti suficient de “buni”.
Frustrarea 1: Ar trebui sa imi pot adormi copilul
Toti parintii se chinuie la un moment dat cu somnul intrerupt al copilului. Doar ca problemele nu apar la toata lumea in exact aceeasi perioada si nu se manifesta la fel. Prin urmare, nu exista solutii universale si tot ceea ce poti face este sa tot testezi sa vezi ce merge mai bine in cazul vostru in momentul de fata.
Daca este ceva ce functioneaza in cazul vostru, atunci procedeaza astfel, indiferent de alte experiente pe care le auzi in jur. Pana la urma nu exista altcineva care cunoaste situatia voastra particulara mai bine decat tine.
Frustrarea 2: Nu fac fata sarcinii de a fi parinte
Situatiile de acest gen nu sunt intotdeauna sub controlul nostru. Bebelusul se trezeste pentru ca vrea sa manance sau pentru ca vrea un contact si nu mai adoarme la loc atat de usor precum ne-am dori. Asta nu inseamna neaparat ca am facut noi ceva gresit. Nu are sens sa ne invinovatim.
In plus, stresul legat de somn aduce cu sine o si mai mare dificultate in a adormi. Incearca sa nu mai analizezi, ia lucrurile relaxat, pe rand, asa cum vin. Ce ai putea sa iti spui? “Este adevarat, este obositor ce se intampla, dar nu este o situatie permanenta si cum m-am descurcat in trecut ma pot descurca si acum.”
Posibile masuri
Analizeaza modul in care dormi tu. Cand te odihnesti cel mai bine – dimineata sau seara? Apeleaza la partener ca sa ai orele tale principale de somn fara grija ca trebuie sa verifici ce face bebelusul. In plus, poate gasesti ajutor in timpul zilei astfel incat sa iti completezi somnul insuficient de peste noapte. Dupa cum spuneam, este o strategie mai usor de implementat sa te adaptezi tu.
Photo by hessam nabavi on Unsplash