Vrei sa controlezi tot in ceea ce priveste bebelusul tau?

Sa fii proaspata mama inseamna sa simti deodata ca pe umerii tai se sprijina tot ceea ce priveste bunastrea celei mai importante fiinte din univers, asa ca nu vrei sa faci greseli. Acest sentiment coplesitor este normal, atunci cand te intalnesti cu o situatie atat de noua. Si, in plus, natura a avut grija ca corpul tau sa creeze substantele necesare ca sa te tina lipita de bebelus, ca masura de protectie pentru el.

Pe de alta parte, este dificil pentru mama sa adaugi permanenta anxietate ca s-ar putea intampla ceva rau copilului la lipsa orelor de odihna si a momentelor personale. Asa ca trebuie sa te antrenezi ca sa gandesti altfel. Dar prima oara trebuie sa iti dai seama ca ai o problema, intrucat cel mai adesea tendinta de a controla excesiv se manifesta prin senzatia ca toti ceilalti au probleme, in timp ce tu esti foarte bine.


Cum se manifesta tendinta de control:

Nemultumirea

Cel mai adesea esti nemultumita de modul in care se descurca altii cu bebelusul. Gasesti ca ei ar trebui sa il ingrijeasca mai bine, facand exact gesturile pe care le faci tu si cand le faci tu. Simti ca esti de neinlocuit in orice secunda.

Invinovatirea

Bebelusul trebuie sa simta o stare continua de fericire sau macar de relaxare. Plansul se infige in minte precum un cutit inrosit – nimic nu este prea putin pentru a-l opri. Ceea ce este nerealist, plansul fiind si o forma de exprimare si neavand nicio legatura cu ceea ce face sau nu face mama.

Perfectiunea

Bun nu este suficient, mereu trebuie sa fie cel mai bun: – cel mai bun patut, cea mai buna muzica de leagan, cel mai bun aer de respirat etc. Suntem adulti, ne-am obisnuit cu faptul ca nu putem avea mereu ce este mai bun si adesea nici macar nu stim ce anume ar fi, dar cand este vorba de bebelusul nostru nu mai putem accepta.

Poate ca modul in care gandesti este mai greu de schimbat, insa modul in care actionezi de poate modifica. Ce ar fi de facut:

Lasa bebelusul sa petreaca timp si cu alte persoane din familie.

Si in timp ce faci asta nu sta cu ochii pe ei numai ca sa vanezi ce fac diferit sau ca sa le dai indicatii cu sa relationeze cu copilul. Lasa-i sa isi construiasca propriile relatii, asa cum ti-ai construit si tu. Poti oferi ajutor daca ti se cere.

Ofera-ti timp si tie

Bebelusul nu are nevoie numai de ‘perfectiunea’ ingrijirii tale. El trebuie sa fie langa un om relaxat si sanatos, ceea ce nu se poate daca nu ai grija ce mananci, cum te imbraci, cat dormi sau ce altceva ti-ar placea sa faci pe langa ingrijirea copilului.

Oricum ar evolua lucrurile, ofera-ti intelegere, cu siguranta faci tot ceea ce poti.

Photo by Zach Lucero on Unsplash

Adauga comentarii!