Alaptarea este universal recunoscuta ca fiind cel mai bun mod de a hrani un copil, protejand atat mama cat si bebelusul de o varietate de probleme de sanatate. Chiar si asa, multe femei intrerup alaptarea inainte de minimul de 6 luni recomandat pentru copilas.
Motivul? Probleme legate de alaptat care le impiedica sa mai faca acest lucru. Din fericire, cu tratamentul adecvat si consilierea medicala cele mai multe dintre ele reusesc sa reia procesul si sa-l continue pentru perioade mai lungi.
Copilul nu suge – contactul cu pielea ar fi o solutie la aceasta problema, tine de legatura cu copilasul. Te dezbraci de la brau in sus, copilasul sa ramana doar in scutec, il apropii de pieptul tau intr-o pozitie de semi-culcat. Bebelusul se va prinde la un moment dat unde este sanul si ce trebuie sa faca.
Cantitatea de lapte – Cele mai multe mame au destul de mult lapte pentru copilasii lor. Sunt insa si mame preocupate ca poate nu au suficient. Inainte sa te ingrijorezi, verifica constant greutatea micutului, numara de cate ori il schimbi (in prima saptamana ar trebui sa aiba 6-8 scutece ude si 3-4 cu treaba mare pe zi). Daca esti in continuare ingrijorata de productia de lapte si ai si motive, vorbeste cu medicul tau.
Sani umflati (angorjare) – atunci cand sanii tai incep sa produca lapte (undeva la 2-5 zile dupa nastere) se umfla si pot deveni durerosi. In mod normal aceasta problema dispare de cum incepi sa-l hranesti pe bebe, dar unele femei raman cu problema.
Ce poti face? -> alapteaza des dupa nastere si lasa copilasul sa suga atat cat vrea si il poti alapta de la sanul care pare mai plin ca sa indepartezi laptele in exces; maseaza-ti sanii si foloseste comprese reci intre alaptari pentru a mai diminua durerea.
Alaptarea e dureroasa – unele mame s-ar putea confrunta cu o sensibilitatea mai accentuata a sanilor, dar nu ar trebui sa simti durere cand alaptezi. Durerea de obicei inseamna ca bebelusul nu are o pozitie corecta sau ca nu are gurita suficient de mare. Gura copilului trebuie sa fie larg deschisa, barbia lui sa se sprjine in piept si capul inclinat usor spre spate ca nasul sa fie departe de san. Asigura-te ca mana ta nu este fix in spatele capului sau pentru ca acest lucru impiedica un alaptat bun. Daca nici aceste ajustari nu te ajuta, consulta medicul.
Sfarcuri plate, mari sau ascunse – unele femei au sfarcurile fie plate, fie in interior si nu la suprafata. Acestea poti fi aplatizate temporar din cauza angorjarii inainte de alaptare si pot cauza probleme. Te poti ajuta de degete pentru a trage sfarcurile la suprafata sau poti vorbi cu doctorul despre ce solutii exista. Daca mameloanele sunt prea mari bebelusul nu poate sa le cuprinda si se hraneste mai greu, dar situatia se imbunatateste in timp. Uneori dureaza cateva saptamani pana ce copilasul va putea sa se descurce cu acest tip de mameloane, dar daca productia de lapte este buna, va fi hranit suficient si inainte.
Copilasul ar manca non-stop – acesta este perioada de crestere rapida a micutului. Nu, apetitul sau nu a crescut asa, dintr-o data, ci putin cate putin, deci sa nu te mire daca azi se hraneste normal, iar de maine ar manca incontinuu. Multe mame cred ca exista posibilitatea sa ramana fara lapte, dar este tocmai invers: pentru ca bebelusul suge mai mult, este stimulata productia de lapte, deci stai fara grija.
Sfarcuri rozalii dureroase – daca aveti sfarcurile rozalii si simtiti zvacniri dureroase intre alaptari, e timpul sa consultati medicul. E posibil sa va confruntati cu o infectie. Copilasul s-ar putea sa aiba si el infectia in gura, deci ambii aveti nevoie de tratament.
Glande astupate – glandele care produc laptele se pot astupa/infunda si veti simti o durere la nivelul pieptului. Daca si mamelonul este in aceeasi situatie, se va forma un punct alb in varful acestuia. Acest lucru este cauzat in general de o tehnica nu prea buna de alaptat, hainele strampte, sutien care nu e confortabil, scadere bruscaa numarului de alaptari, umflarea sanilor sau infectii.
Ce poti face -> invata sa-ti pozitionezi corect copilul cand il alaptezi, foloseste comprese calde sau fa dusuri calde si apoi maseaza-ti sanii. Daca in doua zile situatia nu se imbunatateste, discuta cu medicul.
Copilasul musca – Majoritatea bebelusilor isi vor incerca gingiile la un moment dat. Incercati sa-l pozitionati in asa fel incat nasul sa fie lipit de san – astfel va simti nevoia sa respire si se va desprinde singur de san, lucru care e mai indicat decat sa tragi tu de el cand te musca, pentru ca poate fi mai dureros. Daca esti atenta, iti vei da seama cand se pregateste sa muste – in acel moment iti poti pune degetul in gurita lui, in colt impiedicandu-l astfel sa te ciupeasca. Fii blanda cu el – nu vrea sa-ti faca rau intentionat!