Tocmai ce ai dat nastere unui copilas minunat si toti din jurul tau sunt mai mult decat incantati. Toti, mai putin tu. Si urmeaza intrebarea inevitabila: de ce te simti atat de trista cand teoretic ar trebui sa te bucuri de momentul fericit?
Nu esti singura. In perioada de dupa nastere (intre o luna si un an) multe femei intra intr-o stare de despresie, probabil din cauza schimbarilor hormonale bruste si chimice care au loc in corp dupa nastere.
Depresia postnatala este uneori confundat cu o stare de tristete mai usoara. Aceasta stare se traduce prin iritabilitate, oboseala, toane si anxietate in timpul primei saptamani dupa nastere. Toate acestea insa vor trece, de obicei, in cateva zile.
Spre deosebire de aceasta stare, depresia este o boala care este putin probabil sa treaca asa cum vine, repede sau fara ajutor. Cu cat mai timpuriu constatati ca se instaleaza, cu atat mai repede veti face ceva pentru ameliorare evitand astfel sa devina o problema si severa, si pe termen lung.
Semnele si simptomele depresiei sunt diferite pentru fiecare mama. Ba chiar prietenii sau familia le pot identifica inaintea ta. Tu e posibil sa te simti:
- descurajata, trista, obosita
- simti ca nu poti face fata lucrurilor
- te simti vinovata, neajutorata
- esti neobisnuit de iritabila
- vrei sa plangi mult sau cel putin constant
- ai ganduri obsesive si irationale care pot fi infricosatoare
- fie nu ai pofta de mancare, fie ai manca tot timpul
- insomnii (nu poti dormi sau nu mai poti adormi dupa ce ti-ai alaptat micutul in timpul noptii) ori dormi prea mult avand cosmaruri
- ai o stare de ostilitate fata de partener si / sau copil
- atacuri de panica care apar din senin, in orice moment lucru care duce la accelerarea batailor inimii, palme transpirate si un sentiment de slabiciune fizica
- o anxietate coplesitoare, in legatura cu lucruri banale, ca a ramane singura in casa sau a iesi din casa
- ai dificultati in a te concentra sau a lua decizii
- dureri de cap
- temeri obsesive cu privire la sanatatea copilului, a ta, a celorlalti membri ai familiei
- ganduri tulburatoare ca ti-ai putea rani bebelusul
Majoritatea mamelor au cel putin unul din aceste simptome la un moment dat. E normal sa avem si zile bune, si zile mai putin bune. Devine o problema daca experimentezi mai multe dintre aceste simptome si mai ales, daca nu sunt trecatoare, ci se instaleaza pentru cateva zile sau o perioada mai lunga de timp. In acest caz te-ai putea confrunta cu o depresie.
Daca simti ca ai depresie postnatala, nu te inchide in tine si nu incerca sa te descurci singura cu ea. Nu este un semn ca esti o mama rea sau ca nu poti face fata situatiei, nu are legatura cu nimic de genul. Depresia postnatale este o boala si trebuie tratata ca atare, la fel cum te tratezi de o raceala sau de un picior luxat. Vorbeste cu cineva in care ai incredere, cu partenerul tau sau poate cu un prieten.
Expertii au ajuns la concluzia ca nu doar un singur element declanseaza depresia, ci o combinatie de factori hormonali, biochimici, de mediu, psihologici si genetici. Ceea ce influenteaza cel mai mult instalarea depresiei este starea de anxietate si depresie din timpul sarcinii.
Si tu poti face cateva lucruri care sa-ti ridice putin moralul:
- Incearca sa te odihnesti – dormi sau odinneste-te de fiecare data cand ai ocazia. Poti ruga partenerul, o ruda sau angaja o bona sa stea cu bebelusul cateva ore, timp in care iti poti pune muzica linistitoare, iti faci un ceai si te relaxezi.
- Construieste-ti o dieta sanatoasa si echilibrata – mancarea iti va da energie si va avea grija de sistemul tau imunitar, deci o dieta echilibrata te va tine departe de oboseala si de o stare de tristete atat cat se poate
- Fa miscare – da, ar putea fi ultimul lucru la care iti sta mintea in aceste momente, dar miscarea te va ajuta sa te simti mai bine atat fizic, cat si psihic. Te poti inscrie la diferite cursuri. Important este sa fii hotarata si sa nu renunti dupa prima sedinta.
- Incearca sa nu fii foarte dura cu tine, din contra – sa ai grija de tine si de copilasul tau sunt cele mai importante lucruri ale momentului. Incearca sa eviti sa te suprasoliciti, sa te supraaglomerezi cu diferite sarcini. Fa doar lucrurile esentiale, lasa deciziile mari pe mai tarziu, fii realista cu privire la ce se poate realiza. Si incearca sa te rasfeti din cand in cand. Meriti.
One thought on “Depresia postnatala”