10 lucruri pe care e bine sa le stii inainte de sosirea bebelusului

Indiferent de cat de detaliat iti imaginezi viata de parinte in perioada in care esti insarcinata, dupa nastere lucrurile s-ar putea sa te ia prin surprindere. O sa constati ca bebelusul are mai multe nevoi fata de cele pentru care te-ai pregatit si n-o sa te mai simti nici pe departe la fel ca inainte de sarcina. De asemenea, relatia ta cu partenerul s-ar putea sa se schimbe, iar kilogramele acumulate in timpul sarcinii sa se incapataneze sa dispara prea usor.

Iata mai jos cateva lucruri pe care este bine sa le stii inainte de sosirea bebelusului:


1. Cum sa calmezi un bebelus

Ca sa reusesti sa calmezi un bebelus, trebuie sa intelegi mai intai ce il deranjeaza. Bebelusul poate sa planga pentru ca e deranjat de colici, ii este foame sau somn, este deranjat de scutecul ud sau vrea sa fie tinut in brate.

2. Cum se infasa bebelusul in prima luna de viata

Stiai ca infasatul bebelusului in prima luna de viata il ajuta sa doarma mai bine? Bebelusul se simte protejat cand este infasat si reuseste sa isi regleze mai usor temperatura corporala. Ai grija cum infasori bebelusul in scutece, nu trebuie sa il strangi prea tare, ci doar sa il impachetezi lejer intr-o paturica.

3. Ce sa faci cand sanii sunt angorjati

Se spune despre sani ca sunt angorjati atunci cand sunt fermi, durerosi si au dimensiuni crescute din cauza supraproductiei de lapte matern. Angorjarea sanilor mai este cunoscuta si sub numele de “furia laptelui” si poate fi combatuta folosind o pompa pentru sani, pentru a scoate laptele in exces.

4. Cum sa ii faci baita nou-nascutului

Desi pare simplu sa speli bebelusul, dupa ce o sa te trezesti cu el in brate, lucrurile ti se vor parea putin prea delicate. Pentru baita, bebelusul are nevoie de o cadita mica, inauntru careia sa asezi un prosopel pentru a preveni alunecarea. Bebelusul trebuie tinut in permanenta cu o mana, pentru a nu se speria.

5. Sa stii cum trebuie sa fie scaunul bebelusului

Bebelusul care este hranit cu lapte praf are scaune de o culoare mai inchisa fata de bebelusii care sunt hraniti cu lapte matern. La inceput, scaunele bebelusului sunt moi si dese, insa incep sa capete consistenta si sa se rareasca pe masura ce creste. Este important sa monitorizezi cu atentie scaunele bebelusului si sa mergi la medic daca apare ceva diferit in rutina lui.

6. Cum sa ingrijesti pielea bebelusului

Pielea bebelusului este foarte sensibila si trebuie sa fii atenta ca toate produsele pe care le folosesti sa fie cat mai naturale. Bebelusul trebuie masat inainte sau dupa fiecare baita, imbracat cu hainute din bumbac, mereu calcate, schimbat de scutec cat mai des, pentru a nu se irita la fundulet, si spalat dupa fiecare scaun cu apa calduta.

7. Cum trebuie sa doarma bebelusul

Pentru ca bebelusul nu are capul perfect rotund imediat dupa nastere, el trebuie pus sa doarma cu fata in sus, dar si cu capul in partea stanga sau in partea dreapta, pentru a ajunge la o forma cat mai rotunda a capului. Ai grija, bebelusul nu se poate intoarce singur de pe o parte pe alta, de aceea el nu trebuie pus sa doarma pe burta.

8. Cand sa iesi la plimbare cu bebelusul

Bebelusii nu trebuie tinuti la soare pana nu implinesc varsta de 6 luni, deoarece pielea lor poate fi usor afectata de razele solare. De asemenea, cremele de protectie solara pentru bebelusii de doar cateva luni pot fi prea invazive pentru pielea lor sensibila. Atunci cand iesi cu bebelusul la plimbare, ai grija sa il protejezi cu copertina caruciorului de soare si vant. Pentru ca imunitatea bebelusului sa creasca, este important sa il scoti din casa in fiecare zi, indiferent de vreme.

9. Ce sa mananci si ce sa nu mananci in perioada alaptarii

In general, mamicile trebuie sa manance cat mai sanatos in perioada alaptarii, pentru ca laptele sa fie foarte nutritiv. Medicii recomanda evitarea alimentelor care pot schimba gustul laptelui sau care pot provoca gaze intestinale (condimente puternice, ceapa, usturoi, varza, conopida). De asemenea, alcoolul si produsele care contin cofeina trebuie si ele evitate.

10. Ce sa pui in bagajul de maternitate

Deoarece nasterea nu necesita mai mult de 3-4 zile de spitalizare, nu trebuie sa iti iei un bagaj prea mare, ci doar cateva lucruri strict utile. In caz ca se prelungeste sederea ta la spital, vei primi si restul de lucruri necesare de la apropiatii tai. Aici gasesti o lista cu ce trebuie sa contina geanta pentru maternitate.

Citeste si:

Top 20 lucruri inutile pentru bebelusi pe care sa eviti sa le cumperi

Cat de repede te recuperezi dupa nasterea prin cezariana?

12 lucruri care se schimba in stilul tau de viata dupa ce nasti

De ce e bine sa bei apa cu lamaie cand alaptezi

Sursa foto: momjunction.com.

 

Adauga comentarii!