Sa practici yoga in perioada sarcinii este cea mai simpla metoda de a te mentine in forma si de a te relaxa dupa o zi obositoare sau stresanta la serviciu. Yoga, spre deosebire de alte tipuri de activitati fizice, poate fi practicata pana in ultimul trimestru de sarcina, fara sa existe riscuri pentru bebelus. Deoarece pozitiile Yoga au diverse grade de dificultate, este bine sa ai grija sa le alegi pe cele care nu solicita prea mult spatele sau zona abdominala.
Care sunt avantajele exercitiilor yoga in perioada sarcinii?
- energizeaza organismul;
- elibereaza stresul;
- tonifiaza corpul;
- combate ingrasarea anormala;
- te ajuta sa te refaci mai repede dupa nastere;
- te ajuta sa iti controlezi mai usor respiratia in timpul travaliului.
Ce trebuie sa ai in vedere inainte de a te apuca de yoga?
- cere aprobarea medicului tau;
- evita sa faci prea multe exercitii de tip stretching;
- anunta-ti instructorul despre sarcina ta;
- hidrateaza-te mereu in timpul orelor de sport;
- evita pozitiile care solicita muschii abdominali;
- incearca sa nu te rasucesti brusc sau sa sari;
- nu incerca pozitii pozitiile care presupun contorsionari prea ample ale corpului;
- evita hot yoga;
- nu te forta sa faci mai multa miscare decat poti.
Deoarece unele pozitii de yoga pun prea mult stres in anumite zone ale corpului si pot afecta sarcina, este recomandat sa le eviti.
Care sunt pozitiile de Yoga pe care sa le eviti in perioada sarcinii?
1. Pozitia Plank cu rasuciri
Exista multe variante ale pozitiei Plank in yoga, unele mai simple, altele mai dificile. Incepand cu trimestrul 2 de sarcina, pozitia Plank cu rasuciri ar trebui evitata deoarece solicita prea mult zona abdominala. Unele femei insarcinate care au practicat yoga si inainte de sarcina se simt confortabil sa faca Plank simplu, fara rasuciri, pana in ultimul trimestru de sarcina.
2. Pozitia Lacustei
Pentru aceasta pozitie trebuie sa stai intinsa cu fata in jos, cu mainile si picioarele in aer, sprijinindu-te doar pe abdomen. Aceasta pozitie trebuie evitata pe toata perioada sarcinii.
3. Postura Plugului
Postura Plugului presupune sa stai intinsa pe saltea si sa iti arcuiesti corpul astfel incat sa ajungi cu genunchii la nivelul ochilor. De asemenea, aceasta pozitie trebuie evitata pe toata perioada sarcinii.
4. Pozitia Barcuta
Pentru pozitia Barcuta trebuie sa stai intinsa pe saltea, cu fata in sus, cu mainile si picioarele ridicate, intr-un echilibru perfect. Deoarece solicita foarte mult abdomenul, pozitia Barcuta trebuie evitata pe toata perioada sarcinii.
5. Pozitia Cobra
Desi este o pozitie foarte usoara de Yoga, pozitia Cobra trebuie evitata pe toata perioada sarcinii, deoarece solicita foarte mult muschii abdominali. In general, atunci cand practici Yoga trebuie sa ai grija sa iti feresti abdomenul si spatele de prea mult efort.
Sursa: livestrong.com.
Sursa foto: sandaretreats.com.
Citeste si:
6 exercitii usoare pe care le poti face in toate trimestrele de sarcina