Sarcina dupa varsta de 35 de ani

Din ce in ce mai multe femei aleg sa devina mame dupa varsta de 35 de ani, iar motivele pentru aceasta decizie nu sunt putine: o cariera consolidata, stabilitate financiara, o relatie multumitoare, libertatea de a calatori si de a experimenta tot felul de lucruri.

Sarcina la 35 de ani are avantajele si dezavantajele ei. Daca pana la 35 de ani, este destul de usor sa ramai insarcinata, excluzand aici problemele medicale, dupa aceasta varsta fertilitatea intra pe o panta descendenta. Potrivit unor studii, fertilitatea scade destul de dramatic incepand cu varsta de 39 de ani cand sansele sa ramai insarcinata intr-un an de incercari sunt de aproximativ 65%. Mai multe studii au aratat ca dupa varsta de 39 de ani, sansele ca ovulul sa fie fecundat in perioada unui ciclu menstrual sunt de doar 15%.


Care sunt dezavantajele sarcinii dupa varsta de 35 de ani?

Daca vrei sa concepi un copil si ai peste 35 de ani, n-ar trebui sa te sperii de diverse articole care prezinta intr-un mod exagerat riscurile sarcinii la aceasta varsta. In general, riscurile sunt legate de anomaliile cromozomiale la fat, insa, acestea pot fi depistate din timp cu tot felul de teste si analize. Statistic, riscul de sindrom Down la mamele intre 35 si 40 de ani este de 1 la 400, iar pentru mamele cu varsta intre 40 si 45 de ani este de 1 la 100. De obicei, analizele statistice sunt facute pentru ultimii 20-30 de ani si nu mai sunt chiar de actualitate. Acum, femeile sunt mult mai atente la dieta lor, fac mai mult sport si, in general, au un stil de viata mai sanatos.

Un dezavantaj al sarcinii dupa 35 de ani este ca aproape toti medicii iti vor recomanda cezariana, pentru a evita eventualele complicatii pe care le presupune nasterea naturala la aceasta varsta. Daca, insa, nu iti doresti neaparat o nastere naturala, atunci acest lucru nu va fi o problema pentru tine.

Statistic, alte probleme care pot aparea mai des in perioada sarcinii, dupa 35 de ani, sunt urmatoarele:

– nastere prematura;

– avort spontan;

– diverse afectiuni (diabet gestational, hipertensiune arteriala) care, insa, dispar dupa nastere.

Cat de greu ramai insarcinata dupa 35 de ani?

Daca ai un stil de viata sanatos, nu fumezi si nu te stresezi cu una cu doua, sansele sa ramai insarcinata intre 35 si 40 de ani sunt destul de mari. Potrivit unor statistici, dupa varsta de 42 de ani devine din ce in ce mai greu sa devii insarcinata, de doar 44% intr-un an de incercari.

Vestea buna este ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multe studii sustin ca femeile care sunt fertile la varsta de 20 de ani si nu au probleme in a concepe un copil, sunt la fel de fertile si la 35 de ani. Asadar, daca nu ai probleme cu fertilitatea, nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei putea concepe un copil dupa varsta de 35 de ani. De asemenea, daca nu reusesti sa ramai insarcinata in 6 luni de incercari, nu te panica si nu te grabi sa arunci cu banii pe tot felul de tratamente de fertilitate, solutia este sa ai rabdare si sa nu te stresezi.

Adauga comentarii!