Deoarece medicul nu cunoaste data exacta a conceptiei, varsta sarcinii se calculeaza de la prima zi a ultimei menstruatii, ceea ce inseamna ca in saptamana 1 de sarcina inca nu esti insarcinata. Asadar, din varsta sarcinii pe care ti-o comunica medicul, scade doua saptamani si vei afla varsta aproximativa a bebelusului tau.
In mod ideal, sarcina dureaza aproximativ 41 de saptamani, insa multe femei nasc mai devreme de acest termen, mai ales cele care aleg sa nasca prin cezariana. Sarcina este impartita in trei trimestre: primul trimestru include saptamanile 1-12 de sarcina si este perioada cu cel mai mare risc de avort spontan din toata sarcina, al doilea trimestru inseamna saptamanile 13-28 si este cea mai usoara perioada a sarcinii, iar ultimul trimestru include saptamanile 29-41 si este perioada in care bebelusul poate supravietui si in mediul extrauterin daca se naste inainte de termen.
Un bebelus care se naste inainte de saptamana 37 de sarcina este considerat bebelus prematur. De asemenea, cand sarcina depaseste 41 de saptamani se considera ca este una intarziata si se impune inducerea nasterii prin cezariana.
Ce se intampla cu corpul tau in aceasta saptamana?
Organismul tau se pregateste sa produca ovulul, iar dupa intalnirea cu spermatozoidul, incepe minunata calatorie de 9 luni, in care embrionul se transforma in bebelus. Pana la producerea ovulului, nivelul de estrogen si progesteron din sange creste, iar mucoasa uterina sa pregateste si ea pentru implantarea ovulului fecundat.
Pentru unele femei, ovulatia are loc la jumatatea ciclului menstrual, insa, pentru multe altele, ovulatia este un moment destul de incert. Ca sa fii sigura de momentul ovulatiei, scade 12-14 zile de la data de la care urmeaza sa iti inceapa urmatoarea menstruatie. Semnele comune ale ovulatiei sunt cresterea apetitului sexual, secretia vaginala transparenta, de consistenta albusului de ou crud, si sensibilitatea la nivelul sanilor.
Citeste si Primele 6 saptamani de sarcina: simptome si dezvoltarea fatului.
Cum te pregatesti pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa?
1. Consuma alimente bogate in acid folic, aceasta substanta este foarte importanta pentru dezvoltarea fatului. Acidul folic, contrar asteptarilor, este mai eficient daca exista in organismul mamei deja in momentul conceptiei. Carentele de acid folic din organismul mamei duc la defecte de tub neural la fat, probleme la nivelul creierului si diverse anomalii congenitale. Medicii recomanda o dieta bogata in alimente care contin acid folic pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate si suplimente de acid folic pentru femeile care sunt deja insarcinate.
2. Renunta la fumat, evita alcoolul, bauturile dulci carbogazoase si alimentele procesate, diverse studii au aratat ca schimbarile sanatoase in alimentatie si in stilul de viata influenteaza in mod pozitiv fertilitatea. O femeie care nu fumeaza, mananca sanatos, doarme bine noaptea, este relaxata si nu are probleme la nivelul aparatului reproducator, poate sa ramana insarcinata usor chiar si la 40 de ani.
3. Fa miscare in fiecare zi, cu cat te mentii mai activa, cu atat corpul tau va fi mai sanatos si mai pregatit pentru o sarcina. Ai grija sa nu exagerezi cu sportul, efortul mare depus constant la sala te va transforma intr-o persoana obosita si nu intr-una relaxata.
4. Evita stresul, acesta este inamicul numarul 1 al fertilitatii. In general, femeile care incearca in repetate randuri sa ramana insarcinate si nu reusesc, sunt predispuse la un nivel mai mare al stresului, de aceea trebuie sa ai grija si sa nu te deprimi daca sarcina ta intarzie sa apara.
5. Incearca sa eviti radiografiile si sa nu te expui in medii toxice. Desi in aceasta saptamana nu esti inca insarcinata, este mai bine sa eviti orice asemenea expunere, ca sa nu iti faci griji mai tarziu pentru evolutia bebelusului tau.
Citeste si: