Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie-38


#704 2013-04-04 21:12:42

denorah00
Insomniac member
Inregistrat: 2012-02-07
Mesaje: 9686

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

pai diferenta dintre acasa si public i-o insufli tu, explicandu-i in amanunt toate nimicurile ce se intampla in jurul lui. asta se face cu rabdare si...dedicare.
de ex, cand merg cu yannick in biserica si incepe sa tipe, ii spun la urece, aici suntem la biserica, nu putem tipa, tre sa ascultam etc.

nu-l ti intr-un balon, dar nu-i insufli rusinea, ci codul bunelor maniere sa zic asa. ii explici cum este bine/frumos sa faca.

eu nu m-as zbate sa obtin locul ce-l vrea copilul meu de la cineva mai imatur ca el care vrea sa-mi invete mie copilul buna-purtare. i-as explica lui. atat. mama aia daca n0a facut-o a avut motivele ei, nu stiu.

eu asa as face si n-ar insemna ca-l tin in balon, dar nici ca-i dau pe fata la 3-4 ani cat de rea e lumea doar ca "sa nu fie trecerea traumatizanta"

iar replica mea "stai sa nasti" n-a fost deloc cu intelesul ce l-ai luat tu.
era, stai sa nasti sa vezi ce dragoste care accepta totul vei simti. chiar si crize in autobuz, farasa simti ca l-ai da cu capul de pereti pe copil, asa cum probabil simti pt alti copii in crize.


Viata mea, desprinsa din povesti hjarta

Offline

 



#705 2013-04-05 06:47:19

april sunset
Insomniac member
De la: Paradisul femeilor
Inregistrat: 2008-12-28
Mesaje: 9632

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

anca90 a scris:

in exemplul dat de melita, ce s-ar fi intamplat daca mama i-ar fi explicat frumos copilei ca nu se poate sa stea la geam, pentru ca locul acela este deja ocupat? cand se va elibera un loc la geam, se vor aseza acolo.

nu e firesc sa te astepti ca ceilalti sa le faca favoruri sau mici bucurii copiilor tai; daca tie iti sunt dragi, altora le-ar putea parea razgaiati.

pe mine ma enerveaza cand oamenii isi asuma singuri niste drepturi nescrise, ce cred ei ca li se cuvin. de exemplu pensionarii, tot in autobuz. cand vad cate unul comentand ca nu sunt locuri libere si tinerii ocupa toate scaunele, numai de-a naibii nu ma ridic. sau cand ii vad ca se posteaza in dreptul meu cu o privire insistenta si pliiina de subinteles. mai ales daca se vede pe ei ca sunt in putere. daca vad un batran neajutorat, umil, care isi vede de treaba lui tinandu-se de bara, atunci da, pe acela il invit sa-mi ia locul. dar nu pe cei ce isi revendica singuri "drepturile". eu am ceva cu tupeistii la modul general, poate de acolo mi se trage. dar am deviat de la subiect smile.

din nou, anca buga

bubutadana, bine zis, nimeni nu poate sti prin ce am trecut in ziua respectiva. eu, de ex, ieri am fost la munca, apoi cu 3 mijloace de transport in cealalta parte a orasului, m-am dus la facultate, apoi in 10 minute intr-un alt capat al orasului, pt ca la finalul zilei, sa trebuiasca sa particip si la o sedinta. nu mancasem nimic pt ca n-am avut timp pur si simplu. in conditiile astea, sa mai suport o razgaiata ce vrea sa stea la geam e aproape de domeniul fantasticului. deci parintii pufaitori sau batranii, vorba ancai, ce cred ca li se cuvine orice, poa' sa coboare din autobuz/tramvai...ca sa nu zic altceva. nu stiu cum a fost ziua ta, dar nici tu nu o stii pe a mea. A, daca spui frumos: "domnisoara, am avut o zi foarte grea, ma puteti lasa sa ma asez putin?" e deja altceva. Moarta de oboseala sa fiu si nu as putea sa refuz. O fi asa mare branza sa spui frumos ce vrei? Mama aceea, daca tine asa mult la copilasu' ei ce vrea asa putin, sa stea la geam, nu putea sa caste gura sa roage pe cineva sa ii cedeze locul? e mai usor sa pufai si sa te  strambi la cei care stau jos. cat de obosit sa fii sa nu poti spune "va rog, o puteti lasa pe fata mea sa stea jos"?

si: "asteapta sa ai copii" mi se pare o replica....(ma abtin). poate mor maine ca da masina peste mine si n-o sa am niciun copil. de ce trebuie sa vorbim in prezent gandindu-ne la cum vom fi in viitor. nu zice nimeni ca n-o sa-mi schimb parerea. dar acum, in momentul de fata, in prezent asa gandesc. ce-o fi asa greu sa inteles si acceptat chestia asta? noi incercam sa le intelegem pe mame, ca de aceea nu auziti pe la tv "mama batuta in tramvai de un calator enervat de plansul copilului", dar mamele zau daca mi se pare ca incearca sa ii inteleaga pe ceilalti.

Ultima oara a fost editat de april sunset (2013-04-05 06:53:01)


bebe V., soarele si luna

Offline

 

#706 2013-04-05 07:29:34

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16
Mesaje: 20788

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

deno, pai asta ziceam si eu. sa-i explici frumos copilului ca nu se cade sa faca in public tot ce face el acasa. de ce nu se cade... nu stiu. daca nu pt ca "e rusine", atunci poate gasesti un motiv mai bun - poate sa-i dai ca exemplu ceilalti oameni si copii din jur. important e sa-i spui ceva copilului, nu sa-l lasi sa faca circ, pt ca ai citit tu ca sunt normale crizele la varsta lui. da, tu ai citit, dar tipa de 20 ani de langa tine nu stie treaba asta si in gandul ei tot pe tine te acuza ca nu stii sa-ti cresti copilul. poate vei spune ca nu-ti pasa, dar traind in societate nu-i poti ignora pe cei din jurul tau. nu esti indreptatita sa incalci niste reguli de bune maniere pt ca lumea ta se restrange acum la copilul tau, ceilalti nu mai exista.

exact intelesul de care spui tu i l-am dat. de asta am si zis ca le inteleg pe mame, stiu ca nimic si nimeni nu mai conteaza deindata ce ti se naste puiul. esti capabila sa fii nepoliticoasa, rautacioasa chiar cu cei din jur, ca sa ii satisfaci un moft copilului. tu te crezi indreptatita, dar ceilalti te percep si pe tine la fel de prost crescuta ca pe copil. vorbesc la modul general, nu o lua personal smile.

april sunset a scris:

nu stiu cum a fost ziua ta, dar nici tu nu o stii pe a mea. A, daca spui frumos: "domnisoara, am avut o zi foarte grea, ma puteti lasa sa ma asez putin?" e deja altceva. Moarta de oboseala sa fiu si nu as putea sa refuz. O fi asa mare branza sa spui frumos ce vrei? Mama aceea, daca tine asa mult la copilasu' ei ce vrea asa putin, sa stea la geam, nu putea sa caste gura sa roage pe cineva sa ii cedeze locul? e mai usor sa pufai si sa te  strambi la cei care stau jos. cat de obosit sa fii sa nu poti spune "va rog, o puteti lasa pe fata mea sa stea jos"?

tummenupp exact! atitudinea, felul in care obtii ce vrei conteaza!
ne aprobam reciproc, april chicot

Offline

 

#707 2013-04-05 07:40:17

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21
Mesaje: 137398

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

anca, da, poti sa-i explici copilului, dar cum ziceam mai devreme, nu te astepta sa inteleaga din prima si, ca un mic robotel, sa taca imediat si sa nu mai faca la fel toata viata
si crizele nu sunt normale fiindca "am citit eu", sunt normale punct... cum sa ignori faptul ca asta e o etapa normala in dezvoltarea copilului ? asa vezi la televizor oameni care si-au batut (??!!) copilul de 6 luni fiindca... plangea, s-or fi gandit si ei sa nu-i deranjeze pe vecini
adica inteleg ce zici tu, normal ca ii explici ce se poate si ce nu, dar la varsta la care poate intelege asta
si eu am mers in avion cu o mamica cu un copil de vreo 7-8 luni, si a plans copilul aproape tot timpul  neutral nu zic ca mi-a picat bine, dar crezi ca era needucat sau mama o nepoliticoasa ? sarmana femeie mai avea putin si plangea si ea

Offline

 

#708 2013-04-05 07:56:30

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16
Mesaje: 20788

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

heim, eu ma refer la atitudinea mamei. nu ma astept ca un copil de 3 ani sa fie gata educat ca la 7. ma astept insa sa o vad pe mama ca schiteaza ceva. ca ii explica atunci cand face circ (chit ca o face pentru a o suta oara si copilul tot nu se potoleste), nu ca se uita sfidator in jur si bombane. daca esti obosita si nu mai ai energie sa o iei de la capat cu explicatul, macar iti ceri scuze fata de cei din jur, pt deranjul creat de odrasla ta. cum spunea april - cu vorba buna, nu cu tupeu.

multi ignora foarte bine "faptul ca asta e o etapa normala in dezvoltarea copilului". unii poate n-au interactionat niciodata cu copii si atunci nu au de unde sa stie de la ce varsta se vede buna crestere. da, unii se trezesc parinti pe nepregatite si nu pricep de ce nu tace copilul dupa ce au epuizat toate metodele ce le-au venit in minte. "psihologia copilului" nu se face nici in scoala generala, nici in liceu si nici nu ne nastem cu ea in sange. de asta nu sunt toti famliari cu ea.
cunosc un baietel de 2 anisori care, daca mama ii spune ca nu are voie sa faca vreun lucru, nu-l face. poate va urma etapa "NU", cand va reactiona exact pe dos, dar deocamdata e ascultator.

Offline

 

#709 2013-04-05 08:06:53

april sunset
Insomniac member
De la: Paradisul femeilor
Inregistrat: 2008-12-28
Mesaje: 9632

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

acu' sa nu exageram doar ca sa evidentiem ca "argumentu' meu e mai tare ca al tau". nu ne luam de copii de cateva luni, ci discutam pe marginea unei situatii ce o are ca protagonista pe o fata de 4 ani. si nu e vorba ca avem pretentii de la copil, ca le-am avea degeaba si am ramane cu ele. da' avem de la mama.

maica-mea nu s-a dus in vizite cand eram mica pt ca nu avea cu cine sa ma lase. si nu ma lua cu ea tocmai pt ca eram mica si nu aveam program de tacut din gura. si vorbim de prieteni de familie, cu copii la randul lor. da' asta nu inseamna ca au rabdare cu copilu' altuia. daca ma apuca plansu' in autobuz, coboram si mergeam pe jos. si uite ca n-am murit ca am mers prin zapada si soare la 3 ani.


bebe V., soarele si luna

Offline

 

#710 2013-04-05 08:07:41

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21
Mesaje: 137398

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

pai si concluzia care e, ca daca atatia fac si cresc copii fara sa aiba habar de psihologia copilului, sa ignoram si noi, care avem studii superioare si posibilitatea sa ne informam, lucrurile astea ?
anca, copilul respectiv se comporta asa fiindca asta e temperamentul lui, nu fiindca e mama vreun geniu al educatiei
eu eram genul asta de copil docil, fratele meu era genul care urla si se tavalea pe jos... nu cred ca si-a schimbat mama metoda de educatie de la un copil la altul; si uite ca, in ciuda acestui lucru, nu a ajuns nici vreun infractor si nici vreun antisocial, ci un adult normal si politicos
cred ca nu ma exprim eu bine cumva... vad ca pentru tine primeaza aparentele sociale, ma gandesc ca si tu ai fost educata la fel ca mine, ca e mai important ce impresie lasi celorlalti decat ceea ce simti tu cu adevarat... numai ca eu vreau sa gasesc un echilibru, copiii mei sa nu ajunga ca mine (nici niste mici teroristi care oripileaza babele, dar daca ar fi sa aleg intre a-i traumatiza pe viata si a scandaliza strainii sper sa pot alege ultima varianta)

eu incerc, ca si anca, sa inteleg mecanismul ca sa aleg cel mai bine cand va fi cazul, nu duc vreo lupta de idei sa schimb parerea cuiva, daca o are deja formata

Ultima oara a fost editat de heimdall (2013-04-05 08:11:26)

Offline

 

#711 2013-04-05 08:15:41

april sunset
Insomniac member
De la: Paradisul femeilor
Inregistrat: 2008-12-28
Mesaje: 9632

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

vorbesti de situatii extreme, heim smile nu cred ca traumatizezi copilu', cu atat mai mult "pe viata" daca incerci macar sa ii explici ca nu se poarta frumos. sau, asa cum spune anca, macar tu, ca mama, sa iti ceri scuze fata de ceilalti. si poate, intre 2 crize de tipat, copilul vede ca mama lui isi cere scuze. asta nu-l va opri din chirait atunci. dar ii va ramane in minte. copiii invata, se stie, prin puterea exemplului. si tot ai facut un lucru bun pt educatia copilului. asa invata, copiind ce fac parintii.

si ca sa vorbim de cazuri extreme, logic ca si eu (al carei simt matern e la 100 de ani distanta) i-as da dracu pe toti daca as sti ca altfel mi-as traumatiza copilul. dar, asa cum scrisai mai sus, nu e cazul asta aici smile


bebe V., soarele si luna

Offline

 

#712 2013-04-05 08:22:33

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16
Mesaje: 20788

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

nu, heim. concluzia mea era sa nu avem pretentii de la ceilalti. sa nu ne asteptam sa ne inteleaga (pe noi, in postura de mame), ca nu toti au cum.
e posibil sa fie chestie de temperament, nu zic nu.

da, pt mine sunt importante aparentele sociale. probabil, asa cum spune deno, cand voi avea copilul meu, nu vor mai fi tongue (sper totusi sa nu).
da, e ideal sa gasesti echilibrul, astfel incat copilul tau sa nu ajunga nici vreun smecher descurcaret din categoria "prietene, n-ai un foc?", nici vreun timorat care va avea mereu de pierdut pt ca nu indrazneste sa deschida gura sa spuna ce vrea.
ce nu pricep eu, e de ce ar ajunge copilul in a doua situatie, daca il inveti cu vorba buna, de mic (de cand incepe sa inteleaga ce-i spui), niste reguli de integrare in societate? reguli pe care adultii le respecta; nimic in plus, umilitor.
sa il inveti sa ceara ce isi doreste in mod politicos, nu autoritar, nu sa incerce sa obtina cu forta.
toate astea, atunci cand e in public. ca altfel veti spune ca ii reprim copilaria, impunandu-i sa se comporte ca un adult. cand e acasa, poate sa faca ce-i trece prin minte, cat timp nu e vreun pericol. la fel, cu prietenii ori la gradinita.. sa se joace cum isi doreste, dar sa respecte totusi niste reguli minime de integrare in colectiv.

Ultima oara a fost editat de anca90 (2013-04-05 08:25:54)

Offline

 

#713 2013-04-05 08:25:41

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21
Mesaje: 137398

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

Da, evident, cu explicatul total de acord smile eu vorbeam de limita intre educatie si trauma, care cred ca depinde de la copil la copil, in functie de sensibilitatea lui
Acum nici eu nu sunt vreo ucigasa in serie, dar cum spuneam, faptul ca de la cea mai frageda varsta mi s-a explicat ca nu e ok sa-ti exprimi sentimentele (ca e rusinos, ridicol, te faci de ras etc) si ca sunt mai importanti ceilalti si ce cred ei despre tine decat ceea ce vrei tu sa faci sau ce simti ma face sa-mi reprim in continuare sentimentele si ca adult si sa am inclusiv probleme de sanatate destul de grave din cauza asta... astea sunt lucruri cunoscute in psihologie, nu aberez eu
De asta am zis ca aici vorbim despre problema mamei, care e ea mai infipta, ca sa nu zic altfel, nu despre copil
Poate daca era o mama care statea cu copilul urlator intr-un colt jenata nu aveam discutia asta smile ca nu iesea cu nimic in evidenta

Offline

 

#714 2013-04-05 08:26:18

denorah00
Insomniac member
Inregistrat: 2012-02-07
Mesaje: 9686

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

anca, acum ti se pare ireal si inadmisibil faptul ca poti sa-i pui la dos pe toti si toate, candva gandeam exact ca tine.

oricate mame vor intra aici, vor avea parerea mea. si majoritatea fetelor fara copii, vor avea parerea ta. de ce? pt ca n-ai cum sa intelegi SCHIMBAREA pana nu apare "el/ea"

referitor la "e rusine" sunt atatea cai de a nu baga motvul asta la mijloc.
explicandu-i din prima zi de viata toate lucrurile, la varsta de 4-5-6 ani va intelege fara efort.
in autobuz, avion, mijloacede transport, copiii au pretentia de a fugi pe-acolo etc. yannick se cerea plimbat. a inceput sa chitaie si i-am explicat ca asta e locul nostru si trebuie sa stam jos pt siguranta noastra. i-am dat si o solutie de compromis sa zic asa. i-am zis ca maxim ce pot face pt el, este sa ne mutam pe un alt scaun si ne plimbam pana acolo. coinidenta sau nu, cand ne-am asezat pe noul loc, a aceptat sa-l leagan si sa doarma.
eu cred ca asa se cladeste educatia de miiici mici, explicat intruna.


LE: am citit "de cand incepe sa inteleaga ce-i spui"  noi am credeca dupa 1-2 ani.
TREBUIE din prima zi. ca sa nu fiu "absurda" sa zic ca din sarcina.
oi fi fost eu cu capu dar eu vorbeam enorm de mult cu copilul si ii explicam toate prostiile din burta. dar nu asta e relevant.
cu copilul trebuie vorbit TOT de cand il ai.
ei sunt mai destepti ca noi, ei pe noi ne inteleg, noi pe ei la varste mici, mai greu tongue

Ultima oara a fost editat de denorah00 (2013-04-05 08:29:58)


Viata mea, desprinsa din povesti hjarta

Offline

 

#715 2013-04-05 08:34:13

heimdall
Diamond member
Inregistrat: 2006-11-21
Mesaje: 137398

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

anca, pai nu poate sa faca acasa intr-un fel si in public in alt fel ... cum sa inteleaga duplicitatea asta, il inveti sa minta ? smile
eu incercam sa spun ca, oricat i-ai explica si oricat de educat ar fi, sa nu-ti imaginezi ca tie nu ti se pot intampla astfel de "scene"... poate e obosit, frustrat de ceva si-ti va urla si in public sau va smulge jucaria altui copil si te va "face de rusine" smile ca nu poti preveni si controla absolut tot

Ultima oara a fost editat de heimdall (2013-04-05 08:36:13)

Offline

 

#716 2013-04-05 08:44:29

april sunset
Insomniac member
De la: Paradisul femeilor
Inregistrat: 2008-12-28
Mesaje: 9632

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

faptul ca de la cea mai frageda varsta mi s-a explicat ca nu e ok sa-ti exprimi sentimentele (ca e rusinos, ridicol, te faci de ras etc) si ca sunt mai importanti ceilalti si ce cred ei despre tine


asta deja e o situatie extrema. nu ii spui copilului sa-si reprime sentimentele! ii zici ca stii ca vrea sa stea la geam si e normal sa vrea asta, doar ca in momentul de fata nu se poate. si ai mei au practicat asta, maica-mea prin fapte, taica-miu prin vorbe. maica-mea nu era dragastoasa, nu ma lua in brate (deci mesajul primit de mine: nu-ti arata sentimentele), iar taica-miu, cand ma mai enervam ca nu statea papusa in picioare, zic si eu, imi spunea clar "nu ai voie sa fii nervoasa! de ce sa fii? tu nu trebuie sa fii nervoasa!" (mesaj: ma desconsidera cu totul, eu nu am voie sa simt).

deno, tu faci ceva, incerci sa il linistesti - asta vrem sa sublieniem. doamna de care tot discutam, cu cele 2 fete, a bombanit si atat.

ce am vazut acum 2 zile in tramvai: a urcat o fata de vreo 11 ani cu ma-sa. asta din urma a ramas pt a composta biletul, iar fata s-a asezat pe un scaun. cand a venit ma-sa, i-a spus sa se aseze in spate. deci a pus-o sa se ridice cand putea ea foarte bine sa se aseze pe locul liber. fata s-a asezat pe partea dreapta, unde e un singur scaun pe rand, deci nu in spatele maica-sii. imediat a urcat un domn maaare (in sensul de bine facut, solid) la vreo 70 de ani. idioata de mama i-a facut semn fetei sa se ridice pt a ceda locul si tot drumul apoi ea a stat frumos pe scaun si fie-sa in picioare langa. imi venea sa-i dau in cap cu ceva. si pe "domn" l-am blamat. putea sa refuze politicos ca era ditamai zdrahonul, iar fata avea si un ghiozdan imens in spate. daca eram mai langa ele, i-as fi cedat locul fetei. si daca ar fi indraznit idioata de ma-sa sa spuna ca nu e nevoie, ca nu vrea sa stea (si ar fi spus-o, o stiu din alte astfel de situatii), as fi intrebat-o de unde stie. de unde stie ea ca fata nu vrea sa stea jos? mai ales ca se si asezase intr-o prima faza.

si acu' mi-e ciuda ca nu am fost mai aproape de ele


bebe V., soarele si luna

Offline

 

#717 2013-04-05 08:54:36

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16
Mesaje: 20788

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

pai heim, si adultii au tabieturi pe care le fac numai in privat. nu minte, doar se cenzureaza, isi limiteaza actiunile cand e in public.
cu a doua parte sunt de acord. e foarte posibil, copiii sunt imprevizibili.

Offline

 

#718 2013-04-05 09:03:48

denorah00
Insomniac member
Inregistrat: 2012-02-07
Mesaje: 9686

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

sunset, crunt ce povestesti sad

ideea este ca eu nu-i caut scuze doamnei, dar cum ati spus si voi, nu putem sti biata femeie cat se lupta cu crizele copiilor, daca se lupta, sau prin ce-a trecut in ziua respectiva, etc.

eu tot ce am inteles de aici este ca prea repede judecam, si prea ne punem mintea cu cine nu trebuie tongue


Viata mea, desprinsa din povesti hjarta

Offline

 

#719 2013-04-05 09:04:00

passenger
Addicted member
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2008-10-16
Mesaje: 14356

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

de acord cu fiecare, desi va contrati. lol si cu anca, da, copilul trebuie sa cunoasca si "nu se poate.", nu "nu e voie!" care ma enerveaza si pe mine, d-apai pe el. attachment parenting e adeseori confundat cu rasfat total la copil si miserupism din partea mamei. nu e deloc asa!
insa de acord cu restul fetelor, nu pun fericirea lui de moment mai jos de parerea unor... oarecare despre mine si copiii mei.

Offline

 

#720 2013-04-05 09:14:22

anca90
Platinum member
Inregistrat: 2008-07-16
Mesaje: 20788

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

passenger a scris:

attachment parenting e adeseori confundat cu rasfat total la copil si miserupism din partea mamei.

exact. eu recunosc ca il privesc astfel si tare mi-as dori sa vad niste contraargumente. poate imi schimb parerea.
LE: miserupism fata de cei din jur, nu fata de copil smile.

Ultima oara a fost editat de anca90 (2013-04-05 09:16:54)

Offline

 

#721 2013-04-05 10:13:36

alinda
Diamond member
Inregistrat: 2008-01-07
Mesaje: 55441

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

interesanta discutie, ma mananca si pe mine degetele lol

heimdall a scris:

anca, pai nu poate sa faca acasa intr-un fel si in public in alt fel ... cum sa inteleaga duplicitatea asta, il inveti sa minta ? smile

eu as zice ca poate. hai sa ne raportam la aspecte obisnuite ale vietii, nu la altceva. suntem cu totii invatati ca nu putem trage vanturi in public si nici nu ragaim in nasul interlocutorului atunci cand suntem la munca. acasa poate mai scapam accidental una-alta si e totusi cu totul altceva.... nu sunt nicidecum partizanul unui comportament porcesc intre patru pereti, hai doar sa zicem ca acasa poti ciuguli ceva cu mana pe cand in "deplasare" nu e chiar indicat. sigur ca sunt o gramada de concetateni de-ai nostri care n-au niciun fel de retinere in public, ii vedem la tot pasul scuipand, scarpinandu-se in zone intime sau prin nas - si ii evitam catalogandu-i ca "prost crescuti" sau "nesimtiti".
cred ca la asta se referea anca de fapt, nu la prefacatorie propriu-zisa.
cat despre reprimarea sentimentelor... nu e chiar acelasi lucru. una e sa ti se interzica sa plangi pentru ca "te faci de rusine", "esti fetita/baiat mare" si cu totul altceva e sa lasi omul/copilul sa-si manifeste de exemplu furia in mod necontrolat. asa si noua, adultilor, ne vine uneori sa crapam capul cuiva, asta nu inseamna insa ca o si facem. pai ce faci daca odrasla ta apuca sa raneasca un alt copil?
si eu sunt pro respectare a unor minime norme de convietuire. dar da, in acord cu parerile din "tabara adversa" (se vad ghilimelele, da? lol ), e si asta o tara din copilarie, o urmare a felului in care am fost la randul meu educata.
cat despre istorioara de la care a pornit dezbaterea... eu una lasam copilul sa stea la geam. bucuria lui era sigur mai mare decat disconfortul meu smile


"I am the Lizard King, I can do anything."- Jim Morrison

Offline

 

#722 2013-04-05 10:31:25

denorah00
Insomniac member
Inregistrat: 2012-02-07
Mesaje: 9686

Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie

bine ca te-au mancat, ca tare bine ai zis tongue
exact asa gandesc si eu dar nu stiu s-o zic atat de bine.

clar trebuie imprimate copilului pe creier bunele maniere care sa fie aceleasi si acasa si in public.
nu e normal ca acasa sa-l lasi sa traga vanturi, ragaieli fara sa zica un pardon, trebuie invatat si sa iasa din situatiile jenante daca se baga in ele.

pe mine m-a zgariat pe cap ce a facut povestitoarea, nu copila.

copilul ala, cu aportul nostru, al "celor care nu oferim un scaun" va ajunge adultul de maine care va face asa:

acum 2ani sotul meu a fost operat la ochi. in timp ce il asteptam sa iasa din sala, 2 parinti cu un copil de vreo 3 ani foarte bolnav(stare generala proasta, molesit etc) asteptau la rand. scaunele erau toate pline plus multa lume in picioare.
ordinea locurilor era : mama, OMUL PROST, tata cucopilul in brate si eu. femeia l-a rugat daca poate schimba locurile sa stea ea langa copil si el sa vina in locul ei, la care omul "eu stau bine aici" si n-a vrut sa se mute...
m-am ridicat eu si am lasat-o sa stea ca eu etam de cealalta parte a copilului.
deci nu mi-a venit sa cred ochilor si urechilor.


Viata mea, desprinsa din povesti hjarta

Offline

 

 Acum



   

Footer-ul board-ului

© Copyright 2002–2024 forummamici.ro
© ForumMamici.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.